Kreativt musikskapande

Det finns en hel del frågor att besvara när man har bestämt sig för att skriva musik. För det första måste man ställa sig frågan vem man skriver till. Är det för att den närmaste familjen eller den man håller kär ska lyssna, eller vill man nå ut till den breda massan? En hel del musikproducenter inleder kreativa samarbeten med artister som redan har upptäckt att dessa låtskrivare vet vad de sysslar med och kan leverera när det behövs. Oavsett vilken ingång man har mår låtskrivandet bättre av kreativt musikskapande.

Låt humöret styra

Musikskapande och kreativitet handlar om att man på olika sätt kanaliserar sin skaparkraft och hämtar inspiration på olika sätt. Antingen kan man lyssna på sin favoritmusik och på så sätt hamna i rätt stämningsläge eller så låter man helt enkelt den rådande dagsformen och humöret styra. Varje gång det är dags att skriva eller skapa en ny låt har den som skriver olika känslor i kroppen. Det är alltid en god idé att använda sig av den känslan. Musiken kommer nämligen från hjärtat och inte från hjärnan. Den som ändå känner att lite kunskap skulle kunna öka motivationen kan kolla upp olika kurser i musikskapande eller delta i inspirerande konferenser som Make Music Matter som är ett årligt konvent med fokus på digitala musikverktyg.

Experimentera

Att skapa musik är en process som hämtar näring ur både experiment, impulsivitet och talang. Det är också på många sätt en personlig resa som handlar om den som skriver musiken, texten eller både och. Oavsett om man helst skriver musik ensam eller använder ett helt team har man stor nytta av att pröva sig fram. Här spelar instrumenten en stor roll, även om det är fullt möjligt att bara skriva musik elektroniskt. Man kan till exempel prova olika ackord på antingen piano eller gitarr för att sedan spela in dem i datorns musikprogram. Därifrån kan man sedan prova sig fram till en melodislinga. Det går också att spela in unika ljud som man tycker är intressanta och som inte alls kommer från någon typ av traditionellt instrument. Musik och känsla går hand i hand och det gäller att hitta ett eget sätt som fungerar.

Använd rösten

Många glömmer bort rösten i den kreativa processen, men den är ett fantastiskt redskap för att skapa känslostämningar och ta ut melodier. Man behöver inte kunna sjunga professionellt för att skriva musik, däremot måste man våga kanalisera skaparkraften för att hitta inspirationen som kan bli upptakten till nästa stora hit. Det är också bra att vara öppen för andra människors feedback även om man bibehåller sin konstnärliga integritet.

flash-blog