Benny Andersson

Benny Andersson är kanske mest känd för sitt medlemskap i ABBA, men faktum är att han även på egen hand är en framstående låtskrivare. Han föddes 1946 i Stockholm och har varit verksam som både låtskrivare och pianist i många år. Hans samarbete med Björn Ulvaeus är världskänt.

Tidig debut

Redan 1964 blev Benny Andersson medlem i gruppen Hep Stars och 1965 skrev han oförglömliga låtar som Sunny Girl och No Response. 1966 träffade Benny Björn för första gången och ett framgångsrikt samarbete såg dagens ljus. Tillsammans med sina respektive flickvänner bildades gruppen ABBA och 1972 släpptes singeln People Need Love. 1973 var gruppen med i Melodifestivalen med låten Ring ring och året efter vann de Eurovision Song Contest med Waterloo. Det finns många fantastiska pärlor i ABBA-tidens låtskatt som fortfarande spelas, men Bennys engagemang slutade inte med ABBA. 1987 startade han Mono Music tillsammans med Görel Hanser. Mono Music publicerar helt enkelt Benny Anderssons musik som innefattar allt från spelmansmusik till skivor från Benny Anderssons Orkester.

Musikaler

Samarbetet med Björn Ulvaeus fortsatte även efter ABBA och resulterade bland annat i musikaler som Chess 1986 och Kristina från Duvemåla 1995. En hel del låtar från musikalerna blev också framgångsrika hits som till exempel I Know Him So Well från musikalen Chess.

flash-blog