Hur skriver man en hitlåt?

Det kan tyckas enkelt att skriva en låt, men i själva verket är det en konst att skriva en melodi som berör andra, sticker ut ur mängden och fastnar i människors medvetande. Hur man lyckas är till viss del individuellt, men det alla framgångsrika hitmakare har gemensamt är att de övar tills de har hittat en egen stil. Att skriva en hitlåt handlar med andra ord om hårt arbete. Det är ytterst sällan en hitlåt har blivit till av en slump.

Universellt innehåll

En hitlåt har en förmåga att tilltala ett mycket stort antal människor och handlar ofta om något som är både personligt och universellt på samma gång. En ingrediens i hitlåtens recept är att den på något självklart sätt angår alla.

Hook

När man analyserar de olika beståndsdelarna i en hitlåt finner man allt som oftast den berömda hooken. En hook är en speciell melodislinga i själva refrängen som fångar lyssnaren och gör låten särpräglad och unik. Långa intron passar inte i hitlåtarnas värld, utan man bör komma till refrängen på trettio sekunder. För att skapa en låt lånar många låtskrivare andras ackord och refränger för att på olika sätt experimentera sig fram till ett nytt sound. I en studio har man större möjlighet att prova olika instrument, ljud och arrangemang. Många musiker har dock börjat sin bana med gitarr, papper och penna.

Korta verser

Hitlåtens särprägel handlar också om korta verser och en okomplicerad text. Kort intro, korta verser och en träffande hook i refrängen är den gemensamma struktur som präglar många av dagens hitlåtar.

flash-blog