Shellback

Shellback gör för närvarande succé i programmet Det svenska popundret som sänds i SVT 1. Bakom artistnamnet döljer sig en vanlig svensk kille född 1985 i Karlshamn. Han heter Johan Schuster och blev låtskrivare och producent av en slump. Liksom många andra musikintresserade lärde han sig tidigt att spela trummor och sjöng senare i ett metalband, men det fanns aldrig någon uttalad tanke att han ville satsa på låtskriveri eller bli musikproducent. Detta förändrades dock när han träffade Max Martin.

Praktikjobb

Via en bekant lärde han känna Max Martin och 2006 förändrades allt när han fick komma till studion som praktikant för att observera och lära sig hur musikproducenterna arbetade. Med sig i bagaget hade han bland annat tiden med metalbandet och ett alldeles specifikt riff som skulle placera honom på den musikaliska kartan för all framtid. Han hade spelat upp riffet för Max Martin som tyckte att det lät bra och när artisten Pink besökte studion spelade han upp det för henne. Där och då föddes idén till hitlåten So What som inte bara blev stor i USA utan även i Europa.

På rätt plats

Johan Schuster har tjänat stora summor som låtskrivare, men håller en ganska låg profil. Han beskriver sin framgång som slumpartad och att han helt enkelt befann sig på rätt plats vid rätt tid. Det ligger naturligtvis en hel del talang bakom den blygsamma framtoningen och Shellback har skrivit hits åt stora artister som till exempel Taylor Swift, Pink, Adele och Justin Timberlake. Han ligger också bakom låten Moves like Jagger som han skrev åt gruppen Maroon 5.

Artistnamnet Shellback är hämtat från Bamses värld och närmare bestämt seriefiguren Skalman, Skalman heter nämligen Shellback på engelska och det beskriver ganska väl Johan Schusters personlighet. Han är blygsam av sig och liksom när det gäller kollegan Max Martin får arbetet och hitlåtarna tala för sig själva. Shellback har också samarbetat en hel del med Max Martin. Hitsinglar som bland annat Pinks Raise Your Glass, Britney Spears 3 och Ushers DJ Got Us Fallin’ in Love samt Taylor Swifts Blank Space är ett resultat av detta arbete. Shellback driver också ett eget produktionsbolag som heter Shellback Industries AB.

Musikexportpriset

2012 fick han ta emot Musikexportpriset som sedan 1997 delas ut av Sveriges regering. Priset delas ut till artister som har bidragit till musikexport samt förmedlat en positiv bild av Sverige utomlands. 2015 fick han också Musikförläggarnas Pris för årets låt och årets kompositör.

flash-blog