Max Martin

De flesta har nog hört talas om Max Martin, men få vet kanske egentligen vad han verkligen heter och varifrån han kommer. Klart är i varje fall att han är en av Sveriges allra största hitmakare och låtskrivare med ett mycket gott rykte världen över. Karl Martin Sandberg föddes 1971 i Stockholm och är idag känd under pseudonymen Max Martin. Han är en mycket känd musikproducent som har skrivit låtar till världskändisar.

Svensk musikexport

Max Martin maxar svensk musikexport med sin omfattande produktion och han har bland annat producerat material åt stjärnor som Pink, Britney Spears, Justin Bieber, Backsteet Boys, Celine Dion, Bon Jovi, Katy Perry och Ariana Grande. Han har även samarbetat med det svenska popundret Darin Zanyar. Totalt sett har Max Martin haft 58 topp 10 låtar på den amerikanska Billboardlistan. Idag driver han framför allt bolagen Maratone och Wolf Cousins som sysslar med musikproduktion.

Framgångssaga

Martin började sin bana som producent på skivbolaget Cheiron 1993 där han bland annat arbetade med album åt artister som Leila K, Ace of Bace och Army Of Lovers. Det skulle visa sig att Ace of Bace fick enorma framgångar med det kända albumet The Sign och det blev också startskottet för deras lukrativa karriär. Innan Martin började som producent hade han ett eget band som kallades It’s Alive mellan åren 1985 och 1994. Bandet åkte på turné och släppte två album hos bland annat Cheiron. Skivbolagets direktör Dag Krister Volle insåg dock att Martin hade en stor låtskrivartalang och erbjöd honom arbete på skivbolaget när bandet upplöstes. En hel del artister kan idag tacka honom för sina karriärer.

1997 fick skivbolaget uppdraget att skriva material till Backstreet Boys och Max Martin visade framfötterna. Samma år skrev han dessutom Robyns hitlåt Show Me Love. När skivbolagsdirektören gick bort i sviterna av cancer 1998 fick Martin ta över stafettpinnen. Då inledde han sitt samarbete med Rami Yacoub som har stått sig genom åren. 1999 var året då världen på allvar fick upp ögonen för Max Martin när han skrev låten Baby One More Time som inledde Brtiney Spears segertåg över världen.

Polarpriset

Max Martin har i dagsläget samarbeten med några av väldens största artister och 2016 tilldelas han det mycket prestigefulla Polarpriset, vilket han delade med den italienska operasångerskan Cecilia Bartoli. Redan 2015 hade han dock utsetts till Årets Svensk i Världen av organisationen SVIV, Svenskar i Världen. Svensken har ett mycket gott rykte utomlands och håller en ganska låg profil samtidigt som han låter hantverket tala för sig självt. Max Martin har blivit mycket förmögen på sin låtskrivartalang och förmåga att skriva hitmusik. Han skulle kunna gå i permanent pension, men kärleken till musikproduktion och låtskriveri gör att han ännu inte har lagt pennan på hyllan.

flash-blog