Appar som komponerar

De allra flesta förknippar musikskapande med förmågan att kunna komponera musik, det vill säga att kunna omvandla musik till noter. Det är dock en sanning med modifikation. Många musiker spelar på gehör och en del är inte alls skolade i musikteori. Idag behöver man inte ens reflektera över detta samband. Det kan låta otroligt, men det finns faktiskt appar som gör jobbet.

Musikappar

Det finns en hel del musikappar på marknaden som underlättar musikskapande på olika sätt. Musikappen ScoreCleaner Notes är en app som fullständigt har revolutionerat musikbranschen och öppnat upp den för alla. Med ett mycket enkelt knapptryck kan vem som helt omvandla sina inspelade ljud, toner eller sång till notskrift. Allt som behövs är spelglädje. Notskrift behövs med andra ord inte längre för att omsätta idéer till noter. Denna app frigör kreativiteten för musikälskare och musikskapare över hela världen. Den här typen av teknik har länge saknats på marknaden och tagit den med storm.

Förenklar processen

Hela skapandeprocessen förenklas genom att man helt enkelt kan sjunga in melodin rakt in i den smarta telefonen. Det digitala notblad som blir resultatet av tilltaget kan sedan antingen skrivas ut eller delas via Facebook, Twitter eller mejl. Med hjälp av ett tillhörande dataprogram kan man välja att arbeta vidare med noterna. Denna typ av appar kan vara till stor hjälp när man befinner sig i början av sin musikaliska karriär eller resa.

Det finns appar av sämre och bättre kvalitet, vilket även kan sägas om de olika digitala verktyg som finns för att underlätta musikskapandet. En enkel sökning på Google kan göra stor skillnad. Rutinerade musikproducenter och låtskrivare använder oftast mer avancerade tekniska hjälpmedel, men för den som känner ett musikaliskt kall utan att kunna spela ett specifikt instrument kan appar av detta slag spela stor roll för känslan av att kunna omsätta idéer i betydligt snabbare takt.

Det kan dock vara bra att komma ihåg att det går att skapa riktigt bra musik med enkla medel. Det kan nämligen vara så att ju mer man trasslar in sig i teknikens värld desto svårare är det att nå målet. Ett enkelt och hållbart tips är därför att istället satsa på att använda så få verktyg som möjligt. En riktigt bra låt ska kunna bära sig själv och framföras på ett enda instrument.

flash-blog