ABBA

Historien om ABBA började för över femtio år sedan, närmare bestämt 1966 när Björn Ulvaeus träffade Benny Andersson. De började skriva musik ihop medan de fortfarande var upptagna i olika arrangemang. Björn var medlem i gruppen Hootenanny Singers och Benny var en del av gruppen Hep Stars. I slutet av 60-talet hade de arbetat ihop sig till den framgångsrika duo som ABBA senare skulle vila på och även tagit med sina sjungande flickvänner i projektet, Agneta Fältskog och Anni-Frid Lyngstad.

Genombrottet på hemmaplan kom 1973 då gruppen deltog i Melodifestivalen med låten Ring Ring som senare även blev populär i Europa. Framgångarna internationellt kom 1974 med Waterloo i Eurovision Song Contest. Fram till splittringen 1982 slog ABBA försäljningsrekord med 70 listettor och 60 albumettor. Gruppen är en av världens mest framgångsrika någonsin och har totalt sålt 400 miljoner skivor. 1980 kom gruppens sista singlar The Winner Takes It All och Super Trouper som tog världen med storm. ABBA lämnade efter sig en unik ljudbild i låtar som fortfarande spelas och är populära. Deras unika ID kan bland annat höras i Knowing Me, Knowing You, Dancing Queen och Money Money, Money.

flash-blog