Spela in egen musik

Vilken utrustning behövs för att spela in egen musik? Det är långt ifrån alla som har tillgång till en egen studio med den allra senaste tekniken. Det de allra flesta musikproducenter och låtskrivare har gemensamt är att de alla har börjat någonstans och innan framgången knackade på dörren skrev de musik med små medel. Med smart planering och rätt tillbehör kan en helt vanlig dator vara allt som behövs för att sätta upp en enklare studio i hemmet.

Musikprogram

Ett musikprogram på datorn av god kvalitet ersätter både mixerbord och bandare. Det behöver med andra ord inte kosta en förmögenhet att komma igång med att spela in sina egna låtar. Dagens musikprogram är nämligen tillräckligt kraftfulla och avancerade för att klara av att spela in musik på ett sätt som förr i tiden krävde både kostsam och skrymmande utrustning. Program som Cubase och Pro Tools passar till exempel både PC och Mac och är kompatibel med både Windows och MacOS. Letar man efter specifika program till respektive dator kan man komma riktigt långt med en enkel sökning på Google eller helt enkelt fråga sig fram.

Välja dator

Om man ska kunna sätta ihop en enkel hemmastudio som inte kostar en förmögenhet ska man inte spara in pengar på själva datorn. Man ska dock se till att arbeta med den typ av dator man känner sig bekväm med. Många musikproducenter använder sig av Mac och gärna av musikprogrammet Logic. Många i musikbranschen väljer Mac, men en PC klarar av att leverera precis lika bra, men till ett betydligt lägre pris. Oavsett om man väljer PC eller Mac behöver datorn vara kraftfull nog att klara av uppgiften samt utrustad med rejält RAM-minne och ha ett ljudkort av god kvalitet. Något många glömmer bort är att datorn också behöver vara tystgående för att undvika att störa ut olika instrument vid inspelning.

Ljudkort

Det första man måste ha klart för sig är att det vanliga ljudkortet i datorn inte är tillräckligt. Om man vill kunna spela in mer än ett instrument på samma gång krävs ett ljudkort med minst fyra ingångar och utgångar. Externa ljudkort är en mycket god idé samtidigt som de är praktiska och möjliggör förflyttning mellan olika datorer. Ljudkorten kan oftast anslutas via Firewire eller USB.

Mikrofon, högtalare och hörlurar

En bra mikrofon är A och O för hemma-studion och med hjälp av den kan man spela in olika sorters ljud på datorn. En kondensatormikrofon passar utmärkt för akustisk gitarr och sång. Den är lite dyrare än de mickar som kallas dynamiska, men ger bra ljudkvalitet för pengarna. Det är också viktigt att se till att man har bra högtalare som är neutrala och inte förstör inspelningen. Datorns vanliga högtalare måste oftast kompletteras eftersom de inte håller tillräckligt bra kvalitet när man ska mixa. Ett bra tips är också att lägga en slant på kvalitetshörlurar. Det betalar sig i längden.

flash-blog