Europe

Även det svenska hårdrocksbandet Europe har fans över hela världen och många stora hits under hårdrocksbältet. Legendarerna John Norum och Joey Tempest bildade det berömda bandet, som från början gick under namnet Force, redan år 1978. Framgångarna dröjde dock några år fram till 1982 när gruppen vann Rock-SM. Priset bestod nämligen av möjligheten att spela in en skiva.

Det första albumet kallat Europe kom 1983 och ledde till framgångar runt om i Sverige och ett eftertraktat kontrakt i Japan. 1984 kom albumet Wings of Tomorrow, men det riktigt stora genombrottet kom först 1986 med det tredje albumet The Final Countdown. Detta album innehåller oförglömliga låtar som Carrie, Cherokee, Rock the Night, The Final Countdown och On the Loose.

Framgångarna beror delvis på Joey Tempest som både var frontfigur, sångare och låtskrivare i bandet. Han har skrivit en hel del av gruppens stora hits, dit även Prisoners in Paradise, Superstitious och Open Your Heart räknas. Totalt sätt har gruppen sålt drygt 25 miljoner skivor genom åren. Europe upplöstes i början av 1990-talet, men gjorde en efterlängtad comeback 2003 och består idag av Joey Tempest, John Norum, John Levén, Mic Michaeli och Ian Haugland.

flash-blog